Мануална терапия

Мануалната терапия е специализирана форма на физическа терапия, която се практикува без използване на специални устройства или машини. Практикуващите използват единствено ръцете си, за да въздействат върху мускулната тъкан и ставите така, че да намалее болката, причинена от спазъма на мускулите, да облекчи мускулното напрежение и ставната дисфункция. Името на терапията произлиза от латинската дума „manus“, която означава ръка.

 При мануалната терапия лечението се осъществява посредством „притискане“ и „наместване“ на костите и меките тъкани в областта на гръбнака и крайниците. Като цяло, мануалните физиотерапевтични техники използват следните видове движение:

Работа с меките тъкани – може да помогне за отпускане на мускулните влакна, подобряване на кръвообращението, разхлабване на съединителната тъкан и за облекчаване на болката в меките тъкани.

Мобилизация – манипулация, която използва движения с различна скорост (бавно към бързо), сила (по-малка към по-голяма) и разстояния (наречено „амплитуда“), за да се възстанови положението на костите и ставите в болното място. Това може да помогне за отпускане и разхлабване на тъканите и да подобри гъвкавостта и движението в ставите.

Кога може да се прилага мануална терапия?

Мануалната терапия е от полза при лечение на редица състояния, засягащи опорно-двигателния апарат, включително болки в кръста, остеоартрит. Тя е доказано ефективна за намаляване на болка в гърба, свързана със ставни проблеми, като например сакроилиачна ставна дисфункция или остра болка в гърба свързана с увреждания на меките тъкани, като мускулна треска или разтегнато сухожилие. Мануална терапия се прилага при хора в зряла възраст, за да са с напълно укрепнал костно-ставен апарат.

Може да бъде полезна за лечение на намалена ставна подвижност и обхват на движение при някои мускулно-скелетно нарушения. Това ограничение на движението може да доведе до дискомфорт, болка и промяна във функцията, позата и движението. Мануалната терапия включва възстановяване на мобилността при скованост на ставите и намалява мускулното напрежение, за да възвърне на пациента способността за естествено движение, без болка.

Често хората бъркат мануалната терапия с масажа, което е абсолютно грешно. Масажът има релаксиращо и отпускащо действие, което е страхотно като допълнение към лечението на редицата заболявания. Мануалната терапия е с изцяло лечебна цел и релаксът се явява като вторичен ефект. Понякога дори може да не се усети веднага.

Мануалната терапия работи най-добре, когато се използва в комбинация с физически упражнения и активност. Упражненията трябва да бъдат предписани от физиотерапевт и обикновено се извършват между отделните лечебни сесии.

Кога не трябва да се прилага мануална терапия?

Мануалната терапия не трябва да се прилага при дискова херния, остеопороза, възпалителни процеси на ставите, навяхвания и счупвания. Особено противопоказно е при състояния, нуждаещи се от покой на ставите и връзките.